• Telefon: +40 213-146046 / +40 213-146045
  • office@tccfr.ro

Radio - Comunicații

Pentru asigurarea comunicațiilor tren - sol, în cadrul sistemului feroviar național ca de altfel în cadrul tuturor sistemelor feroviare europene, sunt utilizate rețele de radiotelefoane.

Aceste reţele sunt instalaţii de comunicaţii utilizate la transmiterea operativă a dispoziţiilor şi comunicărilor, necesare în cadrul activităților feroviare, pentru aceste activități fiind alocat un număr de 40 frecvenţe în banda de 146,000 – 146,975 MHz.

Cu titlu informativ, trebuie precizat faptul că pentru ca rețelele de radiotelefoane să poată fi utilizate, pe teritoriu național, este necesar ca utilizatorul să dețină ”Licență de utilizare a frecvențelor radio pentru furnizarea de rețele de comunicații electronice de uz propriu în serviciul mobil terestru” (LUF), licență eliberată de către Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM), titularul licenței fiind Compania Națională de Căi Ferate C.F.R. S.A.

Întrucât gestionarea LUF, este asigurată de Telecomunicații CFR, precizăm faptul că este necesar ca operatorii feroviari ce derulează activități pentru care utilizează inclusiv servicii de radiocomunicații, să obțină drept de utilizare a rețelelor radio proprii de la titularul licenței, în fapt Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Plecând de la cele prezentate, Telecomunicații CFR asigură la cerere, către operatorii feroviari de stat sau privați, servicii de gestionare a propriilor lor rețele astfel încât acestea să poată îndeplini condițiile impuse de reglementările și obligațiile pe care le au prin utilizarea rețelelor radio proprii în cadrul LUF.

În cadrul acestor servicii realizăm o serie de verificări periodice, teste și măsurtori, preum și o evidență a infrastructurii radio, acestea fiind menite să vă asigure că rețeaua pe care o dețineți respectă condițiile precizate în LUF. Realizăm de asemenea lucrări specifice de programare a stațiilor radio precum și instalarea acestora în clădiri sau pe mijloacele de transport feroviar. Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați.