• Telefon: +40 213-146046 / +40 213-146045
  • office@tccfr.ro

Infrastructuri feroviare de tip Wi - Fi


În ultima perioadă, se constată faptul că rețelele de tip Wi-Fi asigură mai mult de 60% dintre conexiunile la Internet la nivel mondial. Wi - Fi este o tehnologie de comunicare wireless (fără cablu), cu foarte multe domenii de utilizare, cel mai răspândit fiind conectarea la Internet. Practic, conexiunile se realizează prin unde radio, cu ajutoru cărora se stabilește o comunicare între router și dispozitivul care are nevoie de Internet. Deși principiul undelor radio este unul vechi, noutatea acestei tehnologii este dată de folosirea Protocolului de Internet în comunicare.

Este bine de știut faptul că sistemul Wi-Fi, ca orice tehnologie ce utilizează unde radio, este predispus la interferențe. Astfel, semnalul Wi-Fi poate fi afectat de alte rețele de acest tip, de rețelele de tip radiodifuziune sau de radiotelefoane prezente în zonă sau chiar de cuptoarele cu microunde. Tocmai de aceea un router wireless poate să transmită în două benzi distincte de frecvență, respectiv cea de 2,4 GHz și cea de 5 GHz. Ele sunt diferite din punct de vedere al distanței de la care pot fi recepționate și al rapidității conexiunii. Dacă cea de 2,4 GHz poate fi transmisă pe distanțe mai mari, cea de 5GHz oferă un plus de rapiditate.

Cel mai comun mod de întâlnire cu tehnologia Wi - Fi din cadrul sistemului feroviar, este atunci când îți conectezi dispozitivul la un router wireless și accesezi Internetul în stațiile de cale ferată. Router-ul TcCFR creează un punct de acces (AP), pe care-l vezi de pe smartphone-ul sau calculatorul tău, atunci când cauți rețeau Wi -Fi ”CFR Infrastructură”. Dacă te afli în una din stațiile de cale ferată ce sunt prezentate pe hartă, alegi rețeaua feroviară, apeși butonul ”conect” și gata: ai acces la Internet.